Село Орехово

Село Орехово се намира в дял Чернатица на Западните Родопи, на 900 м надморска височина. Отстои на 210 км от София и на 60 км югозападно от Пловдив. В близост е да гр. Чепеларе (25 км) и курорта Пампорово (35 км).

В регистър на джелепкешаните (овцевъдите) от 1576 г. село Орехово е записано като Рахово, произхождащо от старославянския корен „Рах” - орех. През 1885 г. от Рахово селото е преименувано на Оряхово, а през 1965 г. с Указ номер 960 на Президиума на Народното събрание то отново е преименувано от Оряхово на Орехово (с ударение на първото „О”). През 1895 г. се създава читалище „Родопско бъдеще”, а през 1973 г. се открива самостоятелна музейна сбирка.

Дълго кътани, предавани от поколение на поколение, местните традиции и обичаи са живи и днес. На Васильовден сурвакари обикалят домовете с пожелания за здраве и берекет. На Месни Заговезни по къщите тръгват кукери с маски и носии, запазени от дедите. По облика си тези кукери са уникални за Родопите, а традицията на празника датира от дохристиянски времена. И днес цялото село се събира, за да се пречисти, прескачайки огнена клада на мегдана.

Над 30-годишна е традицията в края на последната седмица от юли да се организира съборът на селото. Два дни не стихва веселбата, за която се канят отбрани оркестри и прославени певици като Валя Балканска. Неизменна част от празничната програма е и самодейната фолклорна група към читалището.

По инициатива на Туристическото сдружение всяка първа събота на септември се отдава дължимото и на символа на селото – ореха. На този празник могат да се опитат десетки специалитети, приготвени с вкусните ядки. Провеждат се състезания за твърдост, якост, пъргав ум, съпроводени с музика и хора.

Природният чар и красоти на Родопите успешно се съчетават с богатото разнообразие на растителността, животинския свят и здравословния климат. Прохладно лято, мека зима, свежо-зелена пролет и обагрена с хиляди цветове есен са сезони с богат на видове растителен и животински свят.

Галерия в общ вид на къща за гости КОНАКЪТ Къща за гости КОНАКЪТ Стаите в къща за гости КОНАКЪТ Стаите Село Орехово Село Орехово Забележителности село Орехово Забележителности